Ekonomi

ECB, bankalara sosyal medyayı panik belirtilerine karşı izleme talimatı verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), olası banka çöküşlerini önlemek amacıyla bazı bankalara, kamuoyunun finansal istikrarsızlığa doğru gerçek bir değişime işaret edebilecek herhangi bir işarete karşı sosyal medyayı dikkatle izlemeleri talimatını verdi. Talep, Silikon Vadisi Bankası ve Credit Suisse’nin geçen yılın Mart ayındaki çöküşünün ardından bankaların likiditesine yönelik artan düzenleyici ilginin bir parçası olarak geldi.

Bu kurumların çöküşü, bankaların ani ve büyük ölçekli para çekme işlemleriyle başa çıkma becerisine ilişkin küresel kaygıları artırdı. Özellikle Ekim 2022’de bir gazetecinin sosyal medyadaki açıklaması, Credit Suisse’den dördüncü çeyreğin sonu itibarıyla 100 milyar CHF’yi aşan önemli miktarda fon çekilmesine yol açtı.

Avrupa Merkez Bankası’nın direktifine yanıt olarak büyük bir Avrupa bankası, yüksek hacimli olumsuz sosyal medya paylaşımlarını izleyecek ve bunları hazine departmanına raporlayacak, bu ekip daha sonra mevduatlar üzerindeki potansiyel etkiyi değerlendirecek bir ekip kurdu. Bu hamle, hızlı mevduat çıkışı risklerini öngörmek ve azaltmak isteyen bankaların ve düzenleyicilerin aciliyetinin altını çiziyor.

ECB ayrıca likidite raporlaması incelemesini sıkılaştırdı ve değerlendirme sıklığını aylık değerlendirmelerden haftalık değerlendirmelere kaydırdı. Bu, Avrupalı ​​düzenleyiciler arasında mevcut likidite karşılama oranı (LCR) varsayımlarının gözden geçirilmesi gerekip gerekmediğine ilişkin daha geniş bir tartışmanın parçası. LCR’ler, bankaların bir finansal stres dönemini atlatmak için yeterli likit varlık bulundurmalarını sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.

Ayrıca, İsviçre ve ABD’deki bankacılık düzenleme otoriteleri arasında, bankaların kısa vadede likiditeyi daha etkili bir şekilde yönetmesine olanak tanıyacak önlemlerin uygulanmasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Basel Bankacılık Kontrol Komitesi aynı zamanda son bankacılık krizleri ve sosyal medyanın mevduat çıkışları üzerindeki etkisi ışığında likidite kurallarında ayarlamaların gerekli olup olmadığını da değerlendiriyor.

Bu haftanın başlarında, küresel finansal sistemi denetleyen Finansal İstikrar Konseyi, mevduat dinamiklerinin nasıl değiştiğini ve sosyal medyanın bu değişikliklerde oynadığı rolü incelemenin gerekliliğini kabul etti. Bankalar ve düzenleyiciler bu yeni ortamda gezinmeye çalışırken, odak noktası finansal kurumların çevrimiçi platformlar tarafından yönlendirilen müşteri davranışındaki ani değişikliklere hazırlıksız yakalanmamalarını sağlamaktır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberdiyadin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu