Haber

Filistin-İsrail Savaşı Rusya ile İsrail arasındaki ilişkileri nasıl etkiledi?

Oğuzhan Osman ALIM – Rüstem PEHLİVANLAR – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Filistin-İsrail savaşı hız kesmeden devam ediyor. Özellikle İsrail güçlerinin şiddetin dozunu her geçen gün artırması, uluslararası alanda seslerin yükselmesine neden oluyor. İsrail’in sivillere yönelik acımasız tutumuna karşı en net ses çıkaran ülkelerden biri Rusya’dır. Peki bu İsrail-Rusya ilişkilerini nasıl etkiliyor? Dr. Barış Adıbelli, Herkes Duysun’a iki ülke ilişkilerinin nereye varabileceğini analiz etti.

“İSRAİL, RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA DENGEYİ KORUMAYA ÇALIŞTI”

İsrail’in Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’yı destekleyen açıklamalar yapmasına rağmen Batı’daki gibi silah ya da maddi yardımda bulunmadığını vurgulayan Prof. Barış Adıbelli, “İsrail, Rusya ile ilişkilerini bozmamak için Ukrayna’ya desteğini sınırlı düzeyde tuttu. Hatta ABD ile ilişkilerini bozmamak için Ukrayna’ya Demir Kubbe sistemi kurulması yönündeki talebi de reddetti. Rusya.” söz konusu.

Adıbelli, İsrail’in askeri ya da maddi destek sağlamak yerine Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapma teklifinde bulunduğunu ancak Zelensky’nin o dönemde bu teklifi reddettiğini belirterek, şöyle devam etti: “İsrail, Hamas saldırısının ardından Zelensky’nin İsrail’i ziyaret etme teklifini bile kabul etmedi. Bu durum aynı zamanda “Bu, İsrail ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin göründüğü kadar iyi olmadığını yansıtıyor. Zelensky, Yahudi kökenli bir siyasetçi olmasına ve geçmişte İsrailli liderlerin birçoğunun Ukrayna asıllı olmasına rağmen İsrail, Ukrayna ile ilişkilerinde her zaman mesafeli davrandı.” ifadelerini kullandı.

“RUSYA’NIN GELENEKSEL TUTUMU İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDİR”

BMGK’de Filistin’e karşı alınan kararların Rusya tarafından veto edildiğini hatırlatan Adıbelli, “Rusya’nın Filistin-İsrail savaşına ilişkin önerileri de ABD tarafından veto ediliyor. Burada arka planda ABD ile Rusya arasındaki bir çatışmadan bahsediyoruz. İsrail-Rusya gerilimi yerine İsrail.” “Daha doğru olur. Bu konunun derinleşmesi Rusya’ya da bir noktada fayda sağlıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim eskisi kadar gündemdeki yerini koruyamıyor.”

Rusya’nın geleneksel olarak iki devletli çözümü ve Filistin’in haklarını savunan bir duruşa sahip olduğunun altını çizen Dr. Barış Adıbelli, “Rusya, Hamas’ı terör örgütü olarak tanımıyor. Hatta Hamas’ın Rusya’da ofisi olduğuna dair iddialar da var. Rusya’nın Tepki, açıkça İsrail’i destekleyen ve uluslararası hukuku hiçe sayan ABD’ye odaklanıyor. Rusya, ABD ve “Batı’nın Ukrayna meselesinde Rusya’ya karşı argümanları Gazze’de İsrail’e karşı dile getirilmiyor. Bu da doğal olarak çifte standardı ortaya çıkarıyor.” dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN GERİLİMİ ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYAYA GÖSTERİYOR

Rusya’nın BMGK’de Filistin ve Hamas’a yönelik tasarıları veto ettiğini belirten Dr. Adıbelli, “Rusya insani ateşkes önerilerini sundu ancak bu kararlar kabul edilmedi. Rusya, Çin, Türkiye, İran, Katar gibi ülkelerin oluşturduğu bir blok oluştu. Ukrayna savaşında olduğu gibi uluslararası konsensüs sağlanamadı.” Dünya ikiye bölündü. Benzer bir durum Gazze meselesinde de var. Çin, İsrail’i destekleyen ve Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlayanları bir blokta barındırıyor. Bunun dışında duran diğer blok ise İsrail’i terör örgütü olarak tanımlayan blok. ne İsrail’i destekliyor ne de Hamas’ı kınıyor. Bu durumda ABD’nin İsrail’e verdiği uluslararası destek “Dayanışma ortamını oluşturamadığını gösteriyor. Bunun en açık göstergesi geçtiğimiz Cuma günü BMGK’de yapılan oylamada görüldü. 120 ülke insani ateşkesi kabul ederken 14 ülke ‘hayır’ dedi.” ifadelerini kullandı.

Adıbelli, veto eden 14 ülke arasında ABD dışında önemli bir ülkenin bulunmadığına ve Avrupa’nın bu sürece dahil olmadığına dikkat çekti. İsrail, ne kadar uğraşsa da Hamas’ı BM’de kınayamadı. Bu durum uluslararası toplumun İsrail’in tezlerini desteklemediğini göstermektedir. “Dünya İsrail’in hukuki savunma hakkını kabul ediyor ancak şu anda Gazze’de sivillere yönelik yürütülen operasyonu kabul etmiyor” dedi.

ÜLKELER KAVRAMLARI KENDİ ÇIKARLARINA GÖRE ŞEKİLLENDİRİYOR

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya dikkat çeken Dr. Barış Adıbelli, “Biden’ın Rusya ile Hamas’ı, Ukrayna ile İsrail’i eşitleyen açıklamaları kavramların iç içe geçmesine neden oldu. Ukrayna’daki savaşta Rus askerlerini eşitleyen açıklamalar yapmıştı. Rusya ise buna ‘Ukrayna’ diyerek tepki gösterdi”Ukrayna’daki aşırı siyasi hareketlere atıfta bulunarak Ukrayna’yı Neo Nazilere benzetti. İsrail şu anda Hamas’ı Nazi olarak tanımlıyor. Terminolojinin her ülkenin çıkarlarına göre şekillendiği, ülkelerin kavramları istediği yere götürdüğü günleri yaşıyoruz.” dedi.

habersimav.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu