Tzob Başkanı Bayraktar: Deprem Bölgesindeki Üreticilerimiz Kırsal Kalkınma ve Yatırım Desteklerinden faydalanmalı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesindeki çiftçilere ayrı ayrı destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Tarım açısından yapılması gereken acil ve öncelikli işlerden biri de tarımdır. hayvanların açıkta barınmalarının sağlanması, yemlerinin, sularının ve elektriklerinin karşılanması, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik verilmesi.Enkaz altında kalan çiftçilerimizin makine ve teçhizatı zarar gördüğü için bu konuya da destek olunmalıdır. Çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin vazgeçilmezi olan makine ve teçhizatlar bir an önce yenilenmeli, bölgedeki üreticilerimiz kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden yararlanmalı, gerekirse yerlerine makine parkurları kurulmalı, üreticiler bir düzenleme dahilinde makine ve ekipman kullanırlar.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkım ve can kayıplarına neden olduğu 11 ilde üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Bayraktar, depremden etkilenen üreticilerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 752 ziraat odasının harekete geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:
“ÇİFTÇİ TEMSİLCİSİ TOPRAK MECLİSİNE ÇAĞRILMAYACAK: Deprem bölgesinde tarım alanlarının imara açılması sorunu da var. Tarımsal üretim için paha biçilmez olan bu toprakların yapılaşmaya açılması ve bu şekilde tahrip edilmesi ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atarken, bu topraklarda akıl almaz yapılaşma insanlarımızı evsiz bırakarak binlerce canımıza mal oluyor. Birçok ilde çiftçi temsilcilerinin Arazi Heyetlerine davet edilmemesi imara açılmayı kolaylaştırıyor. Arazinin sahibi olan çiftçilerin temsilcilerinin Arazi Kurullarında bulunması zorunlu kılınmalıdır.
BÖLGEDE TEMEL TARIMSAL MALZEMELER BULUNMAKTADIR: TÜİK verilerine göre 2021 yılında ülkemizde bitkisel üretimin maliyeti 306,3 milyar lira olurken, bölgenin bu maliyete katkısı 64,1 milyar lira ile yüzde 20,9 oldu. Bölgedeki büyükbaş hayvan sayısı, Türkiye’deki toplam büyükbaş hayvan sayısının yüzde 12’sini, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 18’ini oluşturmaktadır. Bölge aynı zamanda Türkiye’de üretilen temel tarım işlerinin de değerli bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizde antep fıstığının yüzde 82,7’si, pamuğun yüzde 72,7’si, turunçgillerin yüzde 57,5’i, mısır ve bademin yüzde 33’ü, buğdayın yüzde 19’u ve zeytinin yüzde 16’sı bölgede üretiliyor.
KREDİ BORÇLARININ SİLİNMESİ GEREKENLER: Depremden etkilenen çiftçilerimizin bundan sonraki dönemde tarımsal üretimin aksamasını önlemek ve nakit sorununu ortadan kaldırmak için bölgede bu ödemeler artırılmalı, kredi borçlarının silinmesini içeren kredi kolaylıkları getirilmeli ve tüm mali yönden önlemler alınmalıdır. Elektrik şirketlerinin bir yandan üreticilerin mazot ve gübre katkı hesaplarından elektrik borcunu tahsil etmesi, diğer yandan da büyük yankı uyandırdı. Elektrik şirketleri bu iğrenç uygulamaya bir an önce son vermelidir.
ACİL DURUM ÖNCELİKLİ HAYVANLAR İÇİN BARINAK: Bölgedeki yıkımın etkileri sıcak kalırken, özellikle ahır, ağıl ve hayvan barınaklarının yıkımı buradaki hayvanlara ve dolayısıyla üreticilerimize zarar verdi. Tarım açısından yapılması gereken en acil ve öncelikli işlerden biri de hayvanların açıkta barınmalarının sağlanması, yemlerinin, su ve elektriğinin karşılanması ve veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik verilmesidir. Hayvanların değersiz yere atılmasını önlemek için devlet kurumları TİGEM, Et ve Süt Kurumu bu konuda daha aktif çalışmalıdır.
TEMİN EDİLMESİ GEREKEN MAKİNE VE EKİPMANLAR: Çiftçilerimizin enkaz altında kalan makine ve ekipmanları telef olduğu için bu konuda da takviyeler yapılmalıdır. Çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin vazgeçilmezi olan makine ve teçhizatlar bir an önce yenilenmeli, kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden bölge üreticilerimiz yararlanmalıdır. Gerekirse makul yerlere makine parkurları kurulmalı, imalatçı makine ve teçhizatları bir düzen içinde kullanılmalıdır.
TARIM KREDİSİ BÖLGEYE YEM GÖNDERMELİ : TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri arpa ve diğer yemlerini bölgeye sevk etmeye devam etmelidir. Özellikle tarımsal sulama mevsimi yaklaştığı için üreticilerin mağdur olmaması gerekiyor. DSİ bu konuda gerekli tedbirleri almalı ve üreticiyi su ile uğraşmak zorunda bırakmamalıdır. Ayrıca değerli bir narenciye üreticisi olan Hatay’da limon pazarlamasında da bir zulüm yaşandı. Kollarına bırakılan limonlar için Tarım Kredi Kooperatifleri gibi alıcı kurumlar devreye girmeli, üreticilerimiz mağdur edilmemelidir.
ÜRETİCİLERİMİZ GİRDİ TEDARİKTE KÖTÜLÜK OLDUĞUNU SÖYLÜYOR: İlkbaharla birlikte kışlık işler gübreye, yazlık ekimler ise tohum, mazot, gübre ve sulamaya ihtiyaç duyacak. Bölgede gübre başta olmak üzere girdi satıcıları ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin dükkân ve depoları yıkıldı.
Üreticilerimiz girdi temininde sıkıntı olduğunu söylüyor. Bölgeye girdi sevkiyatı hızlı bir şekilde yapılarak çiftçilerimize ulaştırılmalıdır. Tarımsal üretimde kalacak çiftçilere tohum, ilaç, gübre, elektrik, sulama gibi girdilerin en az bu üretim dönemi için hibe matrahı olarak verilmesi ve BAĞ-KUR primlerinin KVK tarafından karşılanması sağlanmalıdır. hükümet.